Recepty

Recepty > vepřové maso > segedínský guláš se smetanou

Segedínský guláš se smetanou

Potřebné suroviny:

500 g vepřového masa, vepřové sádlo, 2 větší cibule, zakysanou smetanu, 30 g hladké mouky, 500 g kysaného zelí, mletou červenou papriku, pepř, sůl, kmín

Postup přípravy:

Omyté vepřové maso omyjeme nakrájíme na menší kostky. Cibuli nakrájíme na velmi drobné kousky ve větší pánvi zpěníme na rozpáleném sádle. Když je cibule dozlatova, přidáme do ní vepřové maso, které z každé strany zprudka opečeme. Když je maso zatažené, ztlumíne oheň, přidáme mletou červenou papriku, pepř a sůl. Podlijeme trochou vývaru a dusíme. Maso musí dobře změknout. Takto připravený základ na segedínský guláš pak odstavíme z ohně.

Abychom snížili kyselost zelí, propláchneme je tekoucí vodou. Poté zelí vložíme do středně velkého hrnce, přidáme kmín a trochu osolíme. Podlijeme vodou a dusíme na středním ohni. Připravíme si jíšku. Mouku nasucho opražíme, přidáme trochu vody a chvíli za stálého míchání povaříme. Jíšku přidáme k dušenému masu a důkladně promícháme. Poté maso smícháme se zelím a spolu ještě podusíme. Opět ztišíme oheň. Nakonec přidáme smetanu. Smetanu nesmíme přidávat do velmi horké směsi. Dobré je i na chvíli zcela hrnec odstavit z ohně. Na mírném ohni ještě pořádně promícháme. Na závěr ještě ochutnáme a pokud je potřeba, dochutíme.

Další recepty:
Zelňačka s klobásou a smetanou do které přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli.
Kuře pečené na kysaném zelí je dochucené vloženou slaninou.
Segedínský guláš z vepřového doladíme lžicí rajčatového protlaku pro lepší barvu.
Vepřová panenka na švestkách s provensálským přelivem ke které přidáme nasekané mandle.
Marinovaná kuřecí stehna podáváme na salátu s omáčkou.
Houbová polévka se smetanou ve které rozkvedláme mouku.
V troubě pečená kachna se může péct i naporcovaná.
Segedínský guláš z hovězího masa zahustíme světlou hotovou jíškou.
Vepřová krkovička na žampionech chutná s rýží.
Couračka z kyselého zelí kterou zjemníme smetanou.
Vepřová krkovice pečená v alobalu se peče promíchaná s nasekaným česnekem.
Domácí tlačenka s octem, s cibulí a chlebem.
Tlačenka z vepřové hlavy plněná do tlačenkových sáčků.
Recept na segedínský guláš

Recepty
Motto

Segedínský guláš se smetanou pohladí oko i jazyk a chuťové buňky na něm.


Tyto stránky používají cookie, jak jsou využívána vaše data.