Recepty > hovězí maso > slovenský guláš z dvojího masa
Na tento recept budete potřebovat:
300 g hovězího masa (zadní, kližka), 300 g vepřového plecka, 60 g tuku, 300-400 g cibule, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce kečupu, pepř, vývar z kostky bujónu, sůl
Postup přípravy:
Hovězí i vepřové maso pokrájíme na větší kostky. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka. Očistíme si česnek, zelenou papriku (nakrájíme ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka. V kastrolu (nebo v papiňáku) rozpálíme tuk (olej, sádlo), osmažíme na něm cibuli, přidáme hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách. Zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a také osmažíme. Mícháme. Když je vepřové maso téměř měkké, rozprášíme na ně hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme osmahnout. Pokud se nám maso přichytává, přidáme malinko vývaru a stále mícháme. Přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podléváme vývarem až dosáhneme potřebného množství tekutiny. Stále mícháme. Necháme chvíli provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Vaříme-li v papiňáku, v této chvíli ho uzavřeme a necháme asi 30 minut vařit. Jinak dusíme na mírném ohni až je maso měkké. Do hotového guláše můžeme přidat asi 4 lžíce zakysané smetany. Podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem.
Další recepty:
Hovězí guláš na červeném víně zahustíme chlebovou střídkou.
Svíčková omáčka na smetaně zahuštěná moukou.
Znojemský guláš podáváme s přílohou.
Hovězí po burgundsku podlijeme a zvolna dodusíme.
Recept na kuře na paprice patří mezi klasiku.
Recept na kuřecí nudličky se žampiony posypané pažitkou.
Zelné závitky dochutíme kysanou smetanou.
Hovězí maso po burgundsku s orestovanou slaninu a žampiony.
Telecí řízek podáváme s brambory a plátkem citronu.
Hovězí plátky na houbách s těstovinami jako přílohou.
Bramborový guláš podáváme s chlebem.
Hovězí guláš na který použijeme kližku.
Boloňské špagety s mletým masem ze kterého připravíme omáčku.
Slovenské strapačky
Uvařte si jídlo slovenský guláš z dvojího masa, ochutnejte a budete okouzleni jeho chutí.