Recepty > hovězí maso > hovězí po burgundsku z levného masa
Na tento recept budete potřebovat:
Pro 6 porcí: 1 lžíce olivového oleje, 1/4 kg uzené slaniny na kostky nakrájené, 1100 g zadního nebo hovězí kližky nakrájené na 3cm kostky (šlahy, tuk a kližky odkrojené), mořská sůl, mletý černý pepř, 450 g mrkve nakrájené na diagonální 3cm kousky, 2 žluté cibule nekrájené na plátky, 3 stroužky česneku posekaného, 900ml červeného vína, 500 ml hovězího vývaru (konzerva, nebo domácí), 1 lžíce rajčatové pasty, 1 lžička posekaného tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného), 4 lžíce másla pokojové teploty, 3 lžíce polohrubé mouky, 450 g malých celých cibulek (mohou být zmražené, nebo z konzervy), 450 g čerstvých žampionů očištěných a na tlusté plátky nakrájených, 6 tlustých plátků selského chleba, 2 rozkrojené česneky, 6 lžic posekané čerstvé petrželky
Postup přípravy:
Rozehřát olej ve velkém těžkém hrnci. Přidat tam slaninu a na střední teplotě ji orestovat po 10 minut. Sem tam zamíchat, až je slanina nahnědlá. Vyjmout ji pomocí děrované naběračky na velký talíř. Osušit kostky hovězího a osolit a popepřit je. Postupně je narychlo v jedné vrstvě osmažit do hněda po všech stranách asi 3-5 minut. Vyjmout osmažené maso na talíř se slaninou. Do tuku na spodku hrnce vložit mrkev, cibuli, 1 lžíce mořské soli (méně solí) a 2 lžičky pepře a vše orestovat po 10-15minut, až je cibule světle hnědá. Sem tam zamíchat. Přidat česnek a smažit další minutu. Do hrnce vrátit maso a slaninu se vší nashromažděnou šťávou. Zalít vše vínem a dostatkem hovězího vývaru, aby maso bylo skoro ponořené. Přidat rajskou pastu a tymián. Přivéct vše do varu a přikrýt těsně přiléhající poklicí. Vložit do trouby na 1 a 1/4 hodiny, nebo až je maso a zelenina velice měkké. V malé misce smíchat 2 lžíce másla s moukou a dobře rozmíchat vidličkou. (tz. beurre manié). Zamíchat do hrnce. Přidat malé cibulky. Osmažit houby na 2 lžících másla po 10 minut až slabě zhnědnou. Přidat je k masu do hrnce. Přendat hrnec na plotnu a přivéct vše do varu. Podusit po 15 minut Poté ochutit podle chuti.
Při podávání a dno hlubokého talíře položit plátek bílého otoustovaného chleba potřeného rozpůleným česnekem. Na topínky rozdělit hovězí po burgundsku a povrch posypat posekanou petrželkou.
Další recepty:
Svíčková omáčka na smetaně zahuštěná moukou.
Hovězí po burgundsku podlijeme a zvolna dodusíme.
Francouzská cibulačka s vínem a bagetou.
Znojemský guláš podáváme s přílohou.
Boloňské špagety s mletým masem ze kterého připravíme omáčku.
Hovězí guláš na červeném víně zahustíme chlebovou střídkou.
Telecí řízek podáváme s brambory a plátkem citronu.
Recept na kuře na paprice patří mezi klasiku.
Kuřecí játra na slanině podle potřeby dosolíme.
Zelné závitky dochutíme kysanou smetanou.
Hovězí maso po burgundsku s orestovanou slaninu a žampiony.
Hovězí plátky na houbách s těstovinami jako přílohou.
Hovězí guláš na který použijeme kližku.
Segedínský guláš
Připravte si jídlo hovězí po burgundsku z levného masa, ochutnejte a budete okouzleni jeho chutí.