Recepty > hovězí maso > guláš z hovězího masa
Na tento recept budete potřebovat:
750 g hovězího masa z kližky nebo plece, 80 g sádla, 500 g cibule, 10 g sladké mleté papriky, 1 lžička kmínu, 1 lžička majoránky, sůl, 3 stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 1 litr vývaru z kostky
Postup přípravy:
Maso opláchneme, osušíme a případně zbavíme tuhých blan a šlach. Nakrájíme ho na větší kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Připravíme si vývar. V hrnci rozpálíme sádlo (můžeme také použít slaninu) a na něm orestujeme všechnu nakrájenou cibuli. Jakmile je světle žlutá, přidáme nakrájené maso a orestujeme. Osolíme, přidáme papriku, majoránku, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Maso dusíme pod pokličkou na mírném ohni, počítáme s tím, že to bude trvat asi hodinu nebo až hodinu a půl. Záleží na kvalitě masa. Je-li třeba, podléváme vývarem a promícháme. Když je maso poloměkké, necháme šťávu zčásti vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, promícháme, osmahneme a poté znovu přilijeme vývar a dusíme, až je maso měkké. Hotový guláš podle potřeby přisolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem či s chlebem nebo pečivem.
Další recepty:
Hovězí guláš na červeném víně zahustíme chlebovou střídkou.
Telecí řízek podáváme s brambory a plátkem citronu.
Hovězí plátky na houbách s těstovinami jako přílohou.
Francouzská cibulačka s vínem a bagetou.
Kuřecí játra na slanině podle potřeby dosolíme.
Hovězí guláš na který použijeme kližku.
Svíčková omáčka na smetaně zahuštěná moukou.
Hovězí po burgundsku podlijeme a zvolna dodusíme.
Znojemský guláš podáváme s přílohou.
Boloňské špagety s mletým masem ze kterého připravíme omáčku.
Recept na kuře na paprice patří mezi klasiku.
Zelné závitky dochutíme kysanou smetanou.
Hovězí maso po burgundsku s orestovanou slaninu a žampiony.
Segedínský guláš
Uvařte si jídlo guláš z hovězího masa, ochutnejte a budete okouzleni jeho chutí.