Recepty > hovězí maso > hovězí maso po burgundsku
Na tento recept budete potřebovat:
1 kg hovězího masa zadního, 100 g slaniny, 500 ml silného hovězího vývaru, 1 plechovku tomatového protlaku, 100 g celeru bulvy, 100 g žampionů, 1 větší mrkev, 1 řapíkatý celer, 1 cibule, česnek, 1 láhev kvalitního červeného vína nejlépe burgundského, máslo, mouka, tymián, rozmarýn, velkolistou petržel, bobkový list, sůl, pepř, olej
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na kostky, okořeníme a zprudka orestujeme na oleji, vyjmeme z hrnce, vložíme slaninu nakrájenou na nudličky a orestujeme. Přidáme mrkev, celer, cibuli a česnek, vše orestujeme na slanině a přidáme tomatový protlak. Zalijeme vínem a necháme svařit na polovinu. Podlijeme vývarem a vložíme maso zpět do kastrolu. Dusíme v troubě pod pokličkou podle typu trouby na 160-180 °C. Průběžně kontrolujeme, zda je maso měkké a dusíme pomalu podle kvality masa cca 2-3 hodiny. Po uvaření maso vyjmeme z hrnce a omáčku přecedíme, podle potřeby zahustíme francouzským máslem, necháme provařit a podáváme. Jako přílohu podáváme šťouchaný brambor, kořenovou zeleninu, malou cibulku a orestovanou slaninu a žampiony.
Další recepty:
Hovězí guláš na který použijeme kližku.
Recept na kuře na paprice patří mezi klasiku.
Hovězí guláš na červeném víně zahustíme chlebovou střídkou.
Boloňské špagety s mletým masem ze kterého připravíme omáčku.
Znojemský guláš podáváme s přílohou.
Hovězí po burgundsku podlijeme a zvolna dodusíme.
Zelné závitky dochutíme kysanou smetanou.
Medová marináda na marinování masa.
Hovězí plátky na houbách s těstovinami jako přílohou.
Kuřecí játra na slanině podle potřeby dosolíme.
Svíčková omáčka na smetaně zahuštěná moukou.
Segedínský guláš
Připravte si jídlo hovězí maso po burgundsku, ochutnejte a budete okouzleni jeho chutí.