Recepty > polévky > gazpacho je studená rajská polévka ze Španělska
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g pěkných masitých rajčat, o něco méně bílých paprik, 1-2 polní okurky, 1 větší cibule, asi 4 stroužky česneku, 5-6 plátků toastového chleba, 200 ml sladké smetany na vaření, malá sklenka bílého vína, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Recept na přípravu:
Kůrky z toastového chleba nakrájíme na kostičky a na oleji osmahneme. Střídku nadrobíme a provlhčíme smetanou. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme, zchladíme, sloupneme je a nakrájíme. Papriky zbavíme jadérek a nakrájíme, okurku oloupeme, nakrájíme, stejně tak cibuli a česnek. Krájíme nadrobno. Do vhodné nádoby dáme všechnu nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a rozmixujeme do hladka, přidáme namočený toastový chléb se smetanou, bílé víno, znovu mixujeme a dáme vychladit. Podáváme studené a s osmaženými kostičkami z toastové kůrky. Namísto vína a smetany můžeme použít vývar, ochutit octem a petrželkou.
Další recepty:
Polévka z cizrny a kedlubnu.
Ravioli se žampiony a omáčkou vaříme, dokud nevyplavou na povrch.
Francouzská bramboračka dochucená majoránkou.
Francouzská majonéza s trochou hořčice.
Španělská polévka gazpacho podávaná vychlazená.
Švestkový koláč s drobenkou pečeme přibližně 30 minut.
Bouillabaisse z plodů moře.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Valašská kyselica s brambory.
Andaluské gazpacho chutná s pečivem.
Selská chlebová polévka s rozšlehanými vejci.
Bramboračka s ovesnými vločkami, rozemnutou majoránkou a pažitkou.
Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Polévka halászlé
Gazpacho je studená rajská polévka ze Španělska a přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.