Recepty > polévky > rajská polévka s tvrdým sýrem
Suroviny potřebné pro přípravu:
80 g slaniny, 1 velká cibule, 600 g rajčat, 1,5 l vody, kostka zeleninového bujónu, špetka cukru, 1 lžičky tymiánu, mletý černý pepř, 2 stroužky česneku, 1 šálek smetany, 3 lžíce hladké mouky, harmonie chuti, 100 g tvrdého sýra, sekaná zelená petrželka
Recept na přípravu:
Slaninu nakrájíme na jemné kostičky, rozškvaříme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Omytá rajčata nakrájíme rovněž na kostičky, vložíme ke směsi slaniny a cibule a 5 minut dusíme. Zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu, špetku cukru, tymián, mletý černý pepř a rozetřený česnek. 10 minut vaříme pod pokličkou, pak zahustíme šálkem smetany, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Doladíme ochucovadlem a podle potřeby můžeme polévku rozmixovat. Nám však kousky nevadí. Při podávání polévku doplníme strouhaným tvrdým sýrem a nadrobno posekanou zelenou petrželkou.
Další recepty:
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Zeleninová polévka s kukuřicí a rajčaty kterou nakonec posypeme koriandrem.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Originální italský recept na Minestrone kterou posypeme sýrem.
Čočková polévka má kyselejší chuť.
Pohanková polévka se zeleninou a vejcem.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem.
Česnečka se sýrem kterým nešetříme.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Oukrop z bramborového vývaru.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme smetanu.
Rajská omáčka z protlaku.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Salátová polévka
Rajská polévka s tvrdým sýrem má své chuťové kouzlo.