Recepty

Recepty > polévky > rajská polévka s celestýnskými nudlemi

Rajská polévka s celestýnskými nudlemi

Suroviny potřebné pro přípravu:

2 vrchovaté lžíce másla, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 2 litry vody, 2 velké rajské protlaky, sůl, 3 kuličky jalovce, 3 bobkové listy, 5 celých černých pepřů, kostka hovězího bujónu, 1 lžička cukru, 1 lžíce octa nebo citrónu, sekaná zelená petrželka
Celestýnské nudle: 5 lžic mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, špetka muškátového oříšku, 3 lžíce másla

Recept na přípravu:

Na másle zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky a spolu s hladkou moukou uděláme jíšku, kterou zalijeme studenou vodou a metličkou rozmícháme. Přidáme rajské protlaky, osolíme, vložíme kuličky jalovce, bobkový list a celý černý pepř. Po řádném provaření (občas zamícháme) přidáme kostku bujónu, mírně přisladíme a podle chuti přikyselíme octem nebo citrónem. Polévku na závěr scedíme, ozdobíme zelenou sekanou petrželkou a vložíme celestýnské nudle.

Celestýnské nudle: asi 5 lžic mléka rozmícháme s trochou polohrubé mouky, přidáme vejce, osolíme a ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Na pánvičce z těsta upečeme na másle 2 tenké omelety, ubrouskem odstraníme mastnotu a krájíme je na tenké nudle.

Další recepty:
Originální italský recept na Minestrone kterou posypeme sýrem.
Čočková polévka má kyselejší chuť.
Pohanková polévka se zeleninou a vejcem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem.
Česnečka se sýrem kterým nešetříme.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Oukrop z bramborového vývaru.
Zeleninová polévka s kukuřicí a rajčaty kterou nakonec posypeme koriandrem.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme smetanu.
Rajská omáčka z protlaku.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Salátová polévka

Recepty
Motto

Rajská polévka s celestýnskými nudlemi má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.