Recepty > polévky > královská polévka z chřestu
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g bílého nebo zeleného chřestu, 2 litry vody nebo kuřecího vývaru, 150-200 g mraženého zeleného hrášku, 200 g kysané smetany, 300 ml mléka, kostka slepičího bujónu, muškátový oříšek, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl, Vegeta, špetka mletého bílého pepře, plátek másla
Recept na přípravu:
Chřest řádně omyjeme a odloupneme spodní dřevnaté části (2-3 cm). Chřest oloupeme škrabkou na brambory směrem od hlavičky až dolu. Pozor, hlavičku neloupeme, tu necháme tak! Všechny odřezky a odloupnuté spodky chřestu dáme do trochy vody 15 minut povařit. Pak přecedíme, slupky a odřezky vyhodíme a do připraveného vývaru vložíme nakrájené špalíčky chřestu a hrášek. Mírně osolíme, přidáme špetku cukru a kostku bujónu a dalších 15 minut pod pokličkou vaříme. Za stálého míchání zahustíme záklechtkou z mléka, kysané smetany a polohrubé mouky. Podle chuti přisolíme, ochutíme muškátovým oříškem a špetkou mletého bílého pepře. Po uvaření rozmixujeme ponorným mixerem, zjemníme plátkem másla a přidáme sekanou zelenou petrželku. Podáváme s kostičkami na másle osmažené housky.
Další recepty:
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme smetanu.
Česnečka se sýrem kterým nešetříme.
Čočková polévka má kyselejší chuť.
Rajská omáčka z protlaku.
Oukrop z bramborového vývaru.
Originální italský recept na Minestrone kterou posypeme sýrem.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Zeleninová polévka s kukuřicí a rajčaty kterou nakonec posypeme koriandrem.
Pohanková polévka se zeleninou a vejcem.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Silvestrovská polévka
Královská polévka z chřestu má své chuťové kouzlo.