Recepty > polévky > hummus z cizrny
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g cizrny (vařená nebo sterilovaná), 2-3 lžíce sezamové pasty tahini (dá se koupit v některých supermarketech nebo na internetu, v krajním případě dáme sezamová semínka, někteří radí jako náhražku i burskou pomazánku), 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2 větší stroužky česneku, sůl. Lze kořenit i římským kmínem nebo pepřem, někde pastu zjemňují smetanou (2-3 lžičky) nebo jogurtem
Recept na přípravu:
Předem namočenou cizrnu uvaříme do měkka, rozmixujeme - podle potřeby můžeme přilít vývar z cizrny, přidáme tahini, zakápneme citronem a částí oleje, osolíme, okořeníme. Někdo ještě zjemní smetanou. Hummus s tahini pastou ještě trochu houstne. Podáváme k masu, salátům, samostatně s arabským chlebem nebo na pečivu. Správně se prý má rozetřít na talířku do výšky asi 2 cm a ještě pokapat olejem nebo dát olej do důlku uprostřed.
Další recepty:
Bramborový svítek k dochucení.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Rajčatová polévka s noky z vajec.
Valašská kyselica s brambory.
Ruský boršč s brambory a párkem.
Selská chlebová polévka s rozšlehanými vejci.
Bramboračka s ovesnými vločkami, rozemnutou majoránkou a pažitkou.
Švestkový koláč s drobenkou pečeme přibližně 30 minut.
Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Polévka z cizrny a kedlubnu.
Francouzská bramboračka dochucená majoránkou.
Houbový tatarák s bílým jogurtem.
Ravioli se žampiony a omáčkou vaříme, dokud nevyplavou na povrch.
Pyré z cizrny
Hummus z cizrny přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.