Recepty > omáčky > hamburská kýta na smetaně
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 kg vepřové kýty, 200 g šunky, 135 g sterilované okurky, 30 g soli, 120 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 85 g cibule, 150 g tuku, 50 g slaniny, 3 g divoké koření (nové koření, kuličky pepře, bobkový list, tymián), 25 g citronu, 50 g octa, 900 g vody, 100 g hladké mouky, 50 g plnotučné hořčice, 20 g cukru, 500 g mléka, 100 g smetany 12%
Jak připravit tento recept:
Kýtu prošpikujeme polovinou šunky a kyselou okurkou. Na polovině tuku a na kostičky nakrájené slanině, podusíme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Do základu přidáme osolené maso, opláchnutý a na kolečka nakrájený citron, maso zastříkneme octem, mírně zalijeme vodou a přikryté dusíme do měkka. Během dušení maso obracíme a podléváme podle potřeby teplou vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou ze zbylého tuku a mouky, rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a vaříme za stálého míchání nejméně 30 minut. Během varu přidáme do omáčky mléko a nakonec ji zjemníme smetanou. Hotovou omáčku přecedíme a znovu krátce povaříme. Zbylou polovinu šunky a okurky, dáváme nakrájené na jemné nudličky, na každou porci masa na talíři.
Omáčka je smetanově nažloutlá, má jemnou nakyslou vůni a chuť a je hustší.
Další recepty:
Houbová polévka se smetanou kterou ozdobíme zelenou petrželí.
Hamburská omáčka chutná s houskovým knedlíkem.
Jemná bramborová polévka do které přidáme kousek másla.
Domácí klobásy pečeme dočervena.
Hovězí svíčková s houbovým přelivem plátky hovězí svíčkové položíme na talíře.
Zapečené palačinky plněné kuřecím masem podáváme se zeleninou.
Sýrová omáčka kterou ochutíme žloutky a máslem.
Vepřová kýta na zelenině s na různé způsoby upravenými brambory
Kuřecí svíčková s knedlíky.
Svíčková omáčka na smetaně s kynutým knedlíkem.
Rajská polévka z protlaku s drobnými těstovinami.
Marinovaná vepřová kýta s hranolkami.
Rajská omáčka z čerstvých rajčat kterou zahustíme trochou hladké mouky.
Houbová omáčka se smetanou
Dozvíte se zde, jak se připravuje hamburská kýta na smetaně a recept na přípravu.