Recepty > polévky > bouillabaisse francouzská rybí polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g různých ryb, 500 g různých mořských korýšů a měkkýšů bez krunýřů, čtvrt kg rajčat, 1 pórek, 1-2 brambory, půl zeleninového fenyklu, půl cibule, 2 stroužky česneku, půl litru vody a čtvrt litru rybího vývaru, l,5 lžíce olivového oleje a bohatá směs koření: lžička sekané petrželky, sůl, pepř, trochu šafránu, kousek pomerančové kůry, na špičku nože fenyklu semínek, trochu provensálského koření a půl bobkového listu. Na omáčku rouille, která se podává zároveň: 50 g majonézy, 1-2 stroužky česneku, lžička mleté sladké papriky, trochu chilli mletého a kousek chilli papričky čerstvé, trocha mletého kmínu, lžička citronové šťávy, 3 lžičky olivového oleje, sůl
Recept na přípravu:
V hrnci na oleji lehce opečeme nakrájený pórek, fenykl, cibuli, česnek, petrželku a bobkový list. Zalijeme vodou a vývarem, přidáme předem spařená, sloupnutá a nakrájená rajčata bez jadérek, provensálské koření, semínka fenyklu a pomeranč. kůru, povaříme půl hodiny, přidáme nakrájené brambory, vaříme asi 10 minut, pak přidáme maso a korýše, šafrán, sůl, pepř a krátce povaříme. Vyjmeme bobkový list a pomerančovou kůru, podáváme s opečenou bagetou a omáčkou rouille.
Omáčka rouille: Rozmačkáme česnek a smícháme s olejem, majonézou a kořením.
Další recepty:
Rajčatová polévka s noky z vajec.
Švestkový koláč s drobenkou pečeme přibližně 30 minut.
Francouzská bramboračka dochucená majoránkou.
Bouillabaisse z plodů moře.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Valašská kyselica s brambory.
Ruský boršč s brambory a párkem.
Selská chlebová polévka s rozšlehanými vejci.
Bramboračka s ovesnými vločkami, rozemnutou majoránkou a pažitkou.
Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Polévka z cizrny a kedlubnu.
Francouzská majonéza s trochou hořčice.
Ravioli se žampiony a omáčkou vaříme, dokud nevyplavou na povrch.
Pyré z cizrny
Bouillabaisse francouzská rybí polévka přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.