Recepty > houby > wok s rýží a houbami
Suroviny potřebné pro přípravu:
Množství na 3 porce: 1 ks mražená zelenina Findus Wok Vietnamese, 50 g čerstvé houby (žampiony, hlíva...), 2 dl vařená rýže, 2 ks česnek - stroužky, 2 lžíce sójová omáčka, 2 lžíce oleje
Recept na přípravu:
Nejprve všechny houby důkladně očistíme (žampionům oloupeme hlavičky) a nakrájíme na stejně velké kousky. Oloupeme dva stroužky česneku a nasekáme nadrobno. Mezitím zahřejeme pánev na maximální teplotu a nalijeme do ní rostlinný olej. Až se rozpálí, přisypeme mraženou zeleninovou směs Findus Wok Vietnamesse a za stálého míchání ji smažíme přibližně pět minut. Poté přisypeme pokrájené houby a nasekaný česnek a opět za stálého míchání smažíme po dobu další minuty. Na závěr pak ještě přisypeme hotovou vařenou rýži, vše zalijeme sójovou omáčkou, znovu důkladně promícháme a prohřejeme. Nezapomínejme občas promíchat. podáváme ozdobené třeba snítkou čerstvé zelené petrželky. Vietnamská míchaná zeleninová směs obsahuje mrkev, pórek, zelený hrášek, fazolové klíčky a bambusové výhonky, přičemž všechna zelenina kromě pórku je převařená. Dobrá rada: Použít lze i sezamový olej, jenž snáší dost vysoké teploty. Ale opatrně, tento olej má velmi intenzivní chuť.
Další recepty:
Hovězí guláš na červeném víně podáváme s vařenou rýží.
Houbový guláš zahustíme smetanou.
Májovky na smetaně podáváme s kynutými knedlíky.
Polévka z májovek kterou podáváme s pečivem.
Polévka kyselo z hub dochucená octem.
Smaženice z hlívy ústřičné s rozšlehanými vejci.
Polévka z kotrče kterou ozdobíme nasekanou jarní cibulkou.
Hovězí guláš do kterého vmícháme jíšku.
Domácí nudle do polévky skladujeme na suchém místě.
Bedly na víně a slanině.
Houbový guláš s paprikou můžeme posypat nastrouhaným tvrdým sýrem.
Bedly v těstíčku z obou stran osmažíme.
Houby na smetaně s knedlíkem můžeme dosolit.
Kantonské nudle s kuřecím masem
Wok s rýží a houbami zve ke stolu.