Recepty > polévky > vánoční kapří polévka se zeleninou
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
1-2 hlavy kapra, 1 porce z ocasu, 1 cibulka, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list, 1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2-3 lžíce zmrazeného hrášku či sterilovaný hrášek, mlíčí a jikry z ryby, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, špetka muškátového květu, sůl
Recept na přípravu:
Z kapřích hlav odstraníme žábry a oči, omyjeme a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, pokrájenou cibuli a sůl a vaříme asi 20 minut. Poté hlavy vyndáme a vývar scedíme a necháme v teple. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dožluta. Vmícháme mouku, krátce ji osmahneme i se zeleninou, zalijeme vodou a vývarem z rybích hlav a přivedeme k varu. Mlíčí a jikry vložíme do menšího kastrůlku, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme asi 15 minut. Poté vodu scedíme do polévky, jikry a mlíčí pokrájíme a přidáme do polévky také. Vsypeme ještě hrášek, ochutíme muškátem a vložíme maso obrané z hlav. Polévku ještě krátce povaříme, podle potřeby přisolíme, ochutíme polévkovým kořením a podáváme s kostičkami housky osmažené na másle.
Další recepty:
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky a vegetou pro dochucení.
Rajská polévka s těstovinami různého tvaru.
Houbovka se smetanou a pečivem.
Tortellini se sýrem a houbami těstoviny přimícháme do omáčky.
Kulajda s koprem a vejci pokud ji máme radši sladší, přidáme cukr.
Zelňačka s fazolemi do které přilijeme šlehačku.
Rybí placičky smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Vánoční kapří polévka s osmaženou houskou
Krémová zelňačka s pokrájenou petrželkou.
Římské kuře podáváme s těstovinami jako přílohou.
Koprová kulajda do níž vmícháme na kousky pokrájená vejce.
Jemná cibulačka je ochucena nadrobno nakrájenou pažitkou.
Krémová bramboračka s osmaženou bramborou.
Rybí polévka s rajčaty
Ochutnejte recept vánoční kapří polévka se zeleninou.