Recepty > polévky > tradiční francouzská polévka Vichyssoise
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 litr drůbežího vývaru, 300 g pórku, 500 g brambor, cibule, 250 ml sladké smetany, špetka strouhaného muškátového oříšku, hrst pažitky, sůl, pepř
Recept na přípravu:
Drobně nakrájený pórek (bílou část) a cibuli zpěníme na rozehřátém másle. Zalijeme horkým vývarem, přidáme na kostky nakrájené brambory, posolíme, uvedeme do varu a zvolna vaříme do měkka. Vychladlou polévku rozmixujeme, propasírujeme, přidáme smetanu, dochutíme pepřem a dáme do ledničky na dvě hodiny vychladit. Podáváme ozdobenou zelenou částí pórku a pažitkou. Podle chuti vmícháme muškátový oříšek.
Další recepty:
Cuketová omáčka na špagety.
Bylinková majonéza ze šalotky, žloutků a oleje.
Francouzská bramboračka s pažitkou.
Vichyssoise krém podáváme studený.
Polévka ze zvěřiny na kterou použijeme odřezky a kosti.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor.
Bramboračka na másle s hrstí hub.
Selská bramboračka s uzeným masem a zelenou petrželku.
Rybí polévka s houbami podáváme ji s opečeným pečivem.
Rajčatová polévka s bazalkou a šlehačkou.
Španělská česnečka ke které přidáme osmažené kostičky bagety.
Domácí gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Asijské křupavé kuře podáváme s bramborovou kaší a zeleninou.
Kapustová polévka
Tradiční francouzská polévka Vichyssoise má své chuťové kouzlo.