Recepty > polévky > staročeská zeleninová polévka
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g kořenové zeleniny, 1 stonek zelené cibulky, 1-2 lžíce oleje, 1 litr zeleninového vývaru, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 2 vajíčka natvrdo, zelená petželka
Recept na přípravu:
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky a orestujeme ji na oleji. Osolíme, opepříme, zalijeme 1 naběračkou vývaru a podusíme. Když je zelenina téměř měkká, nakrájíme na kolečka zelenou cibulku, přidáme ji k zelenině a odstavíme. Z másla a mouky připravíme jíšku. Zalijeme zbytkem vývaru a 15 minut vaříme. Pak do uvařené jíšky přidáme podušenou zeleninu, nastrouháme žloutky a vše prohřejeme. Nakonec nasekáme bílky a přidáme do polévky. Na talíři zdobíme petželkou.
Další recepty:
Polévka z kachních drobů s dvěma hrstmi těstovin.
Hovězí vývar se zeleninou do které zavaříme zavářku.
Zelňačka s mrkví a brambory.
Polévka z růžičkové kapusty s houskou nakrájenou na malé kostičky.
Chřestový krém ke kterému přilijeme mléko.
Krémová zelňačka posypaná nadrobno pokrájenou petrželkou.
Kuřecí vývar s nudlemi dochutíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Žampionový krém dochutíme podle potřeby.
Zázvorové knedlíčky do polévky vložíme zavařit.
Zeleninová polévka s nudlemi posypaná parmezánem.
Staročeská kachna kterou pečeme při průběžném polévání.
Cuketová polévka se sýrem taveným.
Cibulačka s červeným vínem a lžicí zakysané smetany.
Kvasnicová polévka
Ochutnejte recept staročeská zeleninová polévka.