Recepty > polévky > polévka ze žampionů
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g žampionů, 1 cibule, máslo, 200 g taveného sýra, 1/2 l mléka, 1/2 l zeleninového vývaru z kostky, hotová jíška světlá, sůl, muškátový oříšek nebo květ, pažitka
Recept na přípravu:
Cibulku zpěníme na másle, přidáme nakrájené žampiony a podusíme. Postupně přidáváme mléko, vývar, sýr, který se rozpustí a zahušťujeme jíškou. Povaříme asi 10 minut. Dochutíme solí, muškátovým oříškem nebo květem a pažitkou.
Další recepty:
Francouzská pórková polévka do níž nasypeme kostičky opražené housky.
Polévka z hlavy kapra k níž přidáme opražené kousky chleba.
Bramboračka s kroupami které společně s cibulí osmažíme dozlatova.
Koprová kulajda ke které vmícháme na kousky pokrájená vejce.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Bílá bramboračka do níž přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem.
Česnečka s kroupami předem uvařenými.
Kulajda z hlívy s octem s vejci na závěr.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky které zavaříme.
Cuketa s vajíčkem kterým ji zalijeme.
Rychlá polévka s nudlemi je rychle hotova.
Houbovka se smetanou kterou podáváme s pečivem.
Smaženice z žampionů
Polévka ze žampionů přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.