Recepty > polévky > polévka s bílými fazolemi
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g bílých fazolí, 250 g brambor, 300 g kořenové zeleniny, 1 cibule, máslo a hladká mouka na jíšku, sůl, polévkové koření, zelená petrželka
Recept na přípravu:
Fazole namočíme na 24 hodin do studené vody. V téže vodě je uvaříme. Když jsou skoro měkké, přidáme na menší kostky nakrájené brambory a nastrouhanou mrkev, petržel a celer a osolíme. Po 15 minutách zahustíme světlou cibulovou jíškou a vaříme dalších 15 minut. Nakonec dochutíme polévkovým kořením a petrželkou.
Další recepty:
Houbovka se smetanou kterou podáváme s pečivem.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky které zavaříme.
Kroupová polévka s uzeným masem použijeme zvlášť uvařené kroupy.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Bramborový salát s fazolemi bílými.
Francouzská pórková polévka do níž nasypeme kostičky opražené housky.
Bramborový guláš s fazolemi podáváme s chlebem.
Česnečka s kroupami předem uvařenými.
Polévka z hlavy kapra k níž přidáme opražené kousky chleba.
Bramboračka s kroupami které společně s cibulí osmažíme dozlatova.
Koprová kulajda ke které vmícháme na kousky pokrájená vejce.
Bílá bramboračka do níž přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem.
Kulajda z hlívy s octem s vejci na závěr.
Hrstková polévka
Polévka s bílými fazolemi přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.