Recepty > omáčky > mrkvový perkelt
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g mrkve, 1 velkou cibuli, olej, sojová omáčka, 2 dcl vody, sůl (se solí ale opatrně, sojová omáčka jí dostatek), pepř, mleté nové koření, drcený kmín, popř. bylinky dle chuti
Jak připravit tento recept:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky, mrkev očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejte kvalitní olej (olivový, řepkový), na kterém nechte zesklovaťet cibuli. Přidejte mrkev a chvíli společně restujte. Ochuťte kořením, zalijte sojovou omáčkou (několik polévkových lžic dle chuti a množství mrkve), chvíli míchejte a podlijte vodou. Duste, dokud mrkev nebude měkká na skus. Bude stačit 10-15 minut podle tloušťky nakrájených koleček mrkve. Mrkev má být změklá, ne blátivá.
Další recepty:
Chilli con carne s vyloupanou kukuřicí.
Hovězí guláš z kližky dochutíme majoránkou.
Chilli con carne bez masa podáváme s rýží nebo pečivem.
Černá omáčka je tradiční staročeský vánoční recept.
Perkelt z hovězího masa posypte chilli papričkou.
Svíčková z králíka se zeleninou.
Boloňské špagety na které přidáme tymián a bazalku.
Hamburská omáčka chutná s houskovým knedlíkem.
Maďarský kuřecí perkelt s haluškami.
Tatarka z kysané smetany, okurky a hořčice.
Perkelt s noky z vejce a mléka.
Černá omáčka s uzeným masem a bramborovým knedlíkem.
Kuřecí perkelt můžeme ozdobit šlehačkou.
Polévka z hovězího masa
Dozvíte se zde, jak se připravuje mrkvový perkelt a recept na přípravu.