Recepty > kuře > krůtí stehno na rozmarýnu
Potřebné suroviny:
Množství na 3 porce: 100 ml bílého suchého vína, 4 velké červená cibule, 8-10 stroužků česneku, 8-10 malých karotek, 80-100 g slaniny, 2 krůtí stehna, 2-3 větvičky čerstvého rozmarýnu, sůl, mletý pepř, hladká mouka, olivový olej, 150-200 ml vývaru
Postup přípravy:
Cibuli očistíme a rozkrojíme na čtvrtky. Stroužky česneku oloupeme a necháme vcelku. Slaninu nakrájíme na hranolky. Krůtí stehna i s kůží omyjeme a osušíme. Pod kůži stehen ze všech stran vtlačíme nakrájenou slaninu. Dno pekáče poklademe nakrájenou cibulí, na ni položíme krůtí stehna, která proložíme větvičkami rozmarýnu a stroužky česneku. Vše zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, podlijeme vínem a vývarem. Pekáč zakryjeme, vložíme do trouby a pečeme při 175 - 180 °C přibližně 3 hodiny. Asi 20 minut před dopečením k masu přidáme celé očištěné karotky a zakryté dopečeme. Přestože bylo maso po celou dobu pečení zakryté bude mít růžovou kůrku, bude odpadat od kosti, ale zůstane šťavnaté. Upečená stehna a karotku vyjmeme, maso vykostíme a uchováme na teple. Odstraníme větvičky rozmarýnu a výpek s cibulí a česnekem necháme vysmahnout. Poté vše zaprášíme moukou, podlijeme vývarem, krátce povaříme a rozmixujeme dohladka. Hotová krůtí stehna na rozmarýnu nakrájíme na porce, poklademe na talíře, obložíme karotkou a přelijeme omáčkou. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory.
Další jídla:
Recept na kuře na paprice s rýží.
Krůtí tokáň podáváme s těstovinami.
Marinované kuřecí řízky, na každý položíme plátkový sýr.
Drůbeží játra na cibulce podáváme s chlebem.
Krůtí plátky na smetaně podáváme s rýží.
Kuře pečené v alobalu asi hodinu.
Kuřecí játra na slanině restujeme.
Pečená krůtí stehna pečeme cca 2 hodiny.
Kuřecí řízky se šunkou a sýrem osmažíme dozlatova.
Husí játra jako minutka s rýží.
Maďarský kuřecí perkelt podáváme s noky.
Pečené kuře po staročesku dochutíme solí a citronovou šťávou.
Drůbeží sekaná připravená z polotovaru.
Krůtí stehno po provensálsku
Recept na přípravu jídla krůtí stehno na rozmarýnu přináší na talíř svoji chuť.