Recepty > polévky > kroupová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 cibule, lžíce sádla, polovina hrnku krup, uzené maso (může být i z žebírek), 1jedna mrkev, 1 petržel, 2 střední brambory, 500 ml uzeného vývaru, majoránka, sůl, pepř libeček, nebo pažitka, 1,5 litru vody
Recept na přípravu:
Na sádle osmažíme cibuli (jen mírně), přidáme asi litr a půl horké vody a do toho na kostičky nakrájenou zeleninu a brambory. Když vše změkne, přidáme předem uvařené kroupy a uzené maso nakrájené na kostičky a uzený vývar. Vše dosolíme, opepříme, přidáme asi lžíci majoránky a libeček.
Další recepty:
Kroupová polévka s uzeným masem použijeme zvlášť uvařené kroupy.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Houbovka se smetanou kterou podáváme s pečivem.
Cuketa s vajíčkem kterým ji zalijeme.
Francouzská pórková polévka do níž nasypeme kostičky opražené housky.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Česnečka s kroupami předem uvařenými.
Polévka z hlavy kapra k níž přidáme opražené kousky chleba.
Bramboračka s kroupami které společně s cibulí osmažíme dozlatova.
Koprová kulajda ke které vmícháme na kousky pokrájená vejce.
Bílá bramboračka do níž přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem.
Kulajda z hlívy s octem s vejci na závěr.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky které zavaříme.
Hrstková polévka
Kroupová polévka přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.