Recepty > moučníky a dezerty > karamelový dort
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Potřebné suroviny:
Korpus: 6 vajec, 160g krupicového cukru, 200g prosáté hladké mouky
Krém: 300ml mléka, 50g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku, 250g změklého másla
Karamel: 100g krupicového cukru, 100ml smetany ke šlehání
Další suroviny: 100g moučkového cukru, několik kapek r. tresti
Posypání: kokos
Recept na přípravu:
Den předem si připravíme karamel. Cukr utavíme na karamel a vlijeme do něj hotovou svařenou smetanu. Krátce povaříme a necháme vychladnout.
Z vaječného bílku a cukru ušleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky a nakonec vmícháme mouku. Těsto vlijeme do připravené pečící formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C. Upečený korpus vyjmeme z formy a podélně rozkrojíme.
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém, který mícháme do vychladnutí. Pak přidáme máslo, 1/2 karamelu a vyšleháme. Třemi čtvrtinami takto připraveného krému potřeme korpusy, které následně sesadíme k sobě a vložíme do lednice, kde necháme ztuhnout. Následně natřeme část krému na vrch i strany korpusu. Z cukru, 2 lžic horké vody, tresti a zbylého karamelu utřeme hladkou polevu, kterou rozeřeme na povrch dortu. Strany dortu obalíme strouhaným kokosem a nakonec zbylý krém nastříkáme pomocí cukrářského sáčku po obvodu dortu.
Další recepty:
tříbarevný jablečný koláč, koláč s tvarohem, jablka v županu, čokoládový dort, babiččina bramboračka, sypaný koláč s jablky, jablečný závin, tvarohové šátečky, cheesecake, dort Sacher, tvarohová žemlovka, žemlovka, babiččin moučník
Dobrou chuť vám přeje recept na karamelový dort.