Recepty > kuře > jarní kuřátka s petrželkovým přelivem
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Potřebné suroviny:
4 jarní kuřátka (á 500 g), čerstvě mletý pepř, 8 stroužků česneku, 2 lžíce citronové kůry, 8 lžic citronové šťávy, 10 snítek čerstvého tymiánu, 6 lžic olivového oleje
Houbová kaše: 20 g sušených hříbků, 1 kg brambor, 125 ml mléka, 40 g másla, sůl
Petrželkový přeliv: 4 lžíce sekané petrželky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy:
Jarní kuřátka omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Vložíme je do pekáče, přidáme lisovaný česnek, citronovou kůru i šťávu, tymián a vše přelijeme olivovým olejem. Pekáč přikryjeme a jarní kuřátka necháme hodinu marinovat v chladu. Poté kuřátka vložíme do trouby předem vyhřáté na teplotu 200 °C, ve které je pečeme asi 40-50 minut.
Zatímco se jarní kuřátka pečou, připravíme si houbovou kaši. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Sušené hříbky rozmixujeme najemno a spolu s bramborovými kostičkami nasypeme do hrnce s osolenou studenou vodou. Přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Poté scedíme, rozmačkáme a spolu s máslem a horkým mlékem ušleháme do hladké kaše a dosolíme podle chuti.
Petrželkový přeliv připravíme tak, že v misce smícháme nasekanou petrželku, lisovaný česnek, citronovou kůru i šťávu a ochutíme solí a pepřem.
Jarní kuřátka podáváme s houbovou kaší pokapaná petrželkovým přelivem.
Další jídla:
Jarní hlávkový salát s olivovým olejem.
Kuře po mexicku podáváme s bramborem nebo rýží.
Hovězí guláš podáváme s knedlíkem
Italské rizoto s houbami posypeme parmazánem.
Chilli omáčka je pikantní ochucovadlo.
Kuře na kari koření.
Marinovaná kuřecí křídla za mírného podlévání upečeme.
Pikantní kuřecí guláš podáváme s vhodnou přílohou.
Jáhlová polévka posypaná sekanou petrželkou.
Kuře na paprice patří mezi oblíbené úpravy.
Kuřecí rizoto s kari.
Jáhlové rizoto s kuřecím masem
Recept, podle kterého připravíme pokrm jarní kuřátka s petrželkovým přelivem.