Recepty

Recepty > polévky > humrová polévka (bisque de homard)

Humrová polévka (bisque de homard)

Suroviny potřebné pro přípravu:

Vývar: 500 g humřích klepet a krunýře, 2 šalotky, 2 celerové řapíky, 1 mrkev, 2 rajčata, kousek feferonky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, špetka cukru, 1 snítka tymiánu, 2 cl vína, asi 1 litr vody
Na čistění vývaru: 1 svazek polévkové zeleniny, 150 g bílého tresčího filé, 2 bílky
Vložka: 100 g humřího masa nebo masa mořského ďasa, 2 lžíce na kostičky nakrájeného rajčete

Recept na přípravu:

Humří klepeta a krunýř opláchneme a rozdrtíme na kousky. Šalotku oloupeme. Zbývající zeleninu omyjeme a včetně cibule nadrobno nakrájíme. Rozehřejeme olej, na kterém opečeme zeleninu s výjimkou rajčat. Přidáme humří klepeta a krunýř. Osolíme a opepříme. Ochutíme tymiánem, vínem a dusíme. Přidáme rajčata a přilijeme tolik vody, aby přísady byly zalité. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 1 hodinu. Polévkovou zeleninu a rybí filé nadrobno nakrájíme. Obě přísady rozmixujeme a přimícháme lehce rozšlehané bílky. Uložíme na 1 hodinu do chladničky. Humrový vývar procedíme přes síto. Humří klepeta, krunýř a zeleninu na sítě vymačkáme. Vývar necháme vychladnout. Připravenou vychlazenou hmotu z filé rozmícháme ve vývaru a pozvolna přivedeme k varu. Jakmile vyplave na povrch bílá pěna, teplotu snížíme a vývar necháme 30 minut táhnout pod bodem varu. Síto vyložíme mulem. Vývar zvolna přecedíme a necháme okapat, usazeninu však nevymačkáváme, aby se vývar nezkalil. Vývar trochu povaříme. Humří maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Vložíme do vývaru a vaříme 2-3 minuty. Podáváme s rajčaty nakrájenými na kostičky.

Další recepty:
Francouzská cibulačka se sýrem a kousky bagety.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou přelijeme vývarem.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Bramboračka na másle ze kterého připravíme jíšku.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená v troubě.
Drůbková polévka s knedlíčky kterou podle chuti dosolíme.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Fazolová čorba ozdobená snítkou kopru.
Hrášková polévka se smetanou a opečenými kostičkami rohlíku.
Květákové placičky se sýrem osmažime ze všech stran do zlatohněda.
Babiččina bramboračka z babiččina receptáře.
Humrová omáčka

Recepty
Motto

Humrová polévka (bisque de homard) má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.