Recepty > polévky > hrášková polévka z mraženého hrášku
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 sáček mraženého hrášku, 3 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 lžička soli
Recept na přípravu:
Hrášek nemusíš rozmrazovat, rovnou ho vysypej do hrnce s 1 litrem vody. Přidej 1 lžičku soli a dej pod pokličkou vařit. Když se začne voda vařit (u mražené zeleniny to trvá déle), odměř 5 minut. Zatím si připrav jiný hrnec a cedník. Uvařený hrášek zceď a vodu uchovej. Rozpusť máslo na mírném ohni, hned ho odstav z ohně a rozmíchej v něm hladkou mouku. Vznikne ti světlá jíška. Na jíšku nalij skleničku studené vody a důkladně ji rozmíchej, aby nezůstaly žádné hrudky. Této bílé omáčce se říká bešamel a je to základ hustých polévek i omáček. Bešamel dolij 2/3 vývaru z hrášku a dej vařit na mírný oheň. Polévku nech vařit asi 7 minut (měla by jen mírně bublat) a často ji vařečkou promíchej. Bešamel se musí pořádně provařit, aby zmizela chuť syrové mouky. Z hrášku odsypej asi 1 hrneček a zbytek dej do mixéru spolu se zbytkem vývaru. Rozmixuj a přidej do polévky. Do uvařené polévky přidej celý nerozmixovaný hrášek a případně ji přisol. Na talíři přidej do polévky polévkovou lžíci ušlehané nebo tekuté šlehačky - výborně polévku zjemní.
Další recepty:
Drůbková polévka s knedlíčky kterou podle chuti dosolíme.
Francouzská cibulačka se sýrem a kousky bagety.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Fazolová čorba ozdobená snítkou kopru.
Bramboračka na másle ze kterého připravíme jíšku.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Hrášková polévka se smetanou a opečenými kostičkami rohlíku.
Květákové placičky se sýrem osmažime ze všech stran do zlatohněda.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou přelijeme vývarem.
Babiččina bramboračka z babiččina receptáře.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená v troubě.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Hrachová polévka z mraženého hrášku
Hrášková polévka z mraženého hrášku má své chuťové kouzlo.