Suroviny potřebné pro přípravu:
1,25 kg rajčat, okurka, zelená paprika, česnek, cibule, olivový olej, vinný ocet, sůl, toastový chléb (ne čerstvý, nýbrž včerejší)
Recept na přípravu:
Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme je a rozmixujeme na hladkou tekutou hmotu. Ochutíme solí, prolisovaným česnekem a olivovým olejem. Nadrobno nakrájíme omytou salátovou okurku, papriku, oloupanou cibuli a vmícháme do tekuté rajčatové hmoty. Podle chuti okyselíme. Nakonec pokrájíme chleba na drobné kostičky, které poměrně zprudka osmažíme na oleji nebo usušíme v rozehřáté troubě a přidáme je do polévky. Polévku Gaspačo podáváme dobře vychlazenou.
Další recepty:
Španělská česnečka do které přidáme rajčata.
Cibulačka z červené cibule - třetinu másla rozehřejeme.
Rajčatová omáčka z protlaku kterou vaříme na mírném plameni.
Italské těstoviny se špenátem důkladně promícháme.
Jemná cibulačka s nakrájenou pažitkou.
Francouzská bramboračka ke které přimícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky.
Topinky s játry osolíme a opepříme.
Pórková polévka s ovesnými vločkami a brambory.
Rychlá česnečka s osmaženými kostičkami housky.
Silná česnečka s nastrouhaným sýrem ve vajíčku.
Smetanová žampionová polévka, žampiony nakrájíme na slabší plátky.
Mozečková polévka se žloutkem.
Kuřecí vývar s drobením zdobíme zelenou petrželkou.
Smetanová koprová omáčka
Gaspačo má své chuťové kouzlo.