Recepty > polévky > francouzská zelňačka
Suroviny potřebné pro přípravu:
100 g slaniny, lžíce olivového oleje, 1 větší hlávka zelí, 300 g cibule, 4 stroužky česneku, 2 větší mrkve, 3 petržele, polovina celeru, bílý pepř celý, černý pepř, sůl, bobkový list, tymián, 200 ml bílého vína, čerstvá zelená petrželka
Recept na přípravu:
Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, z hlávky zelí odstraníme tuhý košťál a rozkrájíme na 4 díly. Na slanině s olejem necháme zesklovatět cibuli s bílým pepřem a bobkovým listem. Přidáme zelí a mírně oblanšírujeme. Na minutu zakryjeme poklicí a necháme vydusit. Přidáme očištěnou, na kusy pokrájenou mrkev, celer, petržel a zalijeme horkou vodou. Vaříme na mírném ohni, dokud kořenová zelenina nezměkne. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a bílé víno. Kořenovou zeleninu vyjmeme a propasírujeme do vývaru.
Další recepty:
Česnečka se sýrem a šunkou kterou přelijeme vývarem.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Srbská čorba z vepřového.
Drůbková polévka s knedlíčky kterou podle chuti dosolíme.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená v troubě.
Žampionový krém vaříme.
Francouzská cibulačka se sýrem a kousky bagety.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Fazolová čorba ozdobená snítkou kopru.
Bramboračka na másle ze kterého připravíme jíšku.
Květákové placičky se sýrem osmažime ze všech stran do zlatohněda.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Tmavá zabijačková polévka ke které můžeme přikusovat chléb.
Zelňačka s klobásou recept
Francouzská zelňačka má své chuťové kouzlo.