Recepty > polévky > fazolačka se zelím do talíře
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g bílých fazolí, 100 g prorostlé slaniny, 1 malá cibule, 250 g bílého zelí, 1 nasekaný stroužek česneku, špetka tymiánu, 1 bobkový list, 800 ml vepřového nebo hovězího vývaru, 1 mrkev, 1 malý pórek, kousek celeru, asi 50 g brambor, sůl, pepř, 1 lžíce nasekané zelené petrželky
Recept na přípravu:
Fazole předem namočíme do vody na 6 hodin. Slaninu dáme vyvařit na 5 minut do vody a potom ji necháme na talíři okapat. Cibuli a bílé zelí nakrájíme na tenké proužky a dáme do hrnku spolu s fazolemi, slaninou, česnekem, tymiánem a bobkovým listem, zalijeme vývarem a dáme vařit asi na půl hodiny. Mrkev pokrájíme na proužky, pórek na kolečka, brambory na kostky. Zeleninu dáme do polévky, dochutíme solí a pepřem a povaříme ještě asi půl hodiny. Slaninu drobně pokrájíme a přidáme do polévky. Nakonec polévku ozdobíme petrželkou.
Další recepty:
Česnečka se sýrem a šunkou kterou přelijeme vývarem.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Fazolová čorba ozdobená snítkou kopru.
Tmavá zabijačková polévka ke které můžeme přikusovat chléb.
Selská bramboračka s uzeným masem a kostičkami housky.
Chřestová omáčka s těstovinami.
Jemná cibulačka s rozšlehaným vejcem.
Drůbková polévka s knedlíčky kterou podle chuti dosolíme.
Žampionový krém vaříme.
Srbská čorba z vepřového.
Bramboračka na másle ze kterého připravíme jíšku.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Dýňová polévka hokaido
Fazolačka se zelím do talíře má své chuťové kouzlo.