Recepty > kuře > drůbeží svíčková
Potřebné suroviny:
Množství na 6 porcí:
kuře nebo krůta
Omáčka: 50g másla, 5 hrstí nahrubo strouhané kořenové zeleniny (3 mrkve, 2 petržele a kousek celeru), 1 cibule, 30g slaniny, cca 1,5 l vody, 0,6 dl octa, 2-3 lžíce cukru, 4 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, sůl + cca 500 ml mléka a 4-5 lžic hladké mouky
Postup přípravy:
Kuře nebo krůtu stáhneme z kůže, odřízneme křídla a naporcujeme. Slaninu nakrájíme na hranolky, koření zavážeme do gázy.
Na rozehřátém másle orestujeme slaninu, koření, nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu, poté vložíme maso a orestujeme z obou stran. Podlijeme vodou, přidáme ocet, sůl, cukr a vaříme, až je maso měkké. Maso vyjmeme a odložíme si jej stranou, vyndáme balíček s kořením, téměř veškerou slaninu - jeden hranolek necháme v omáčce, omáčku rozmixujeme a vrátíme na sporák. Omáčku zahustíme mlékem rozmíchaným s moukou, necháme chvilku povařit, pokud je potřeba, ještě zředíme mlékem a dochutíme solí, cukrem a převařeným octem a odstavíme. Maso vložíme do omáčky.
Podáváme s houskovými knedlíky.
Další jídla:
Zeleninové rizoto s kuřecím masem nabíráme naběračkou.
Plněné kuřecí řízky podáváme s vařenými brambory.
Svíčková omáčka na smetaně podávaná s kynutým knedlíkem.
Zapečené těstoviny s uzeným masem podáváme s kyselou okurkou.
Pečené kuře na žampionech v troubě zapečeme.
Plněné žampiony hermelínem podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
Krůtí maso na paprice dochutíme nasekanou zelenou petrželkou.
Hovězí guláš na červeném víně zahustíme moukou nebo chlebovou střídkou.
Grilovaná kuřecí křídla podáváme s chlebem.
Zapečené boloňské špagety s mletým masem dáme zapéct při 200 °C asi 30 minut.
Kuře pečené na zelí podáváme s bramborovými knedlíky.
Marinovaná kuřecí křídla za mírného podlévání upečeme.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Zeleninové karbanátky recept
Recept na přípravu jídla drůbeží svíčková přináší na talíř inspiraci.