Recepty > polévky > dobrý boršč
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
kosti a maso na polévku, 2-3 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, větší rajský protlak, 3 červené řepy, bílé hlávkové zelí, pikantní uzenina, sádlo, ocet, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, česnek, jíška, smetana ke šlehání
Recept na přípravu:
Z kostí a masa, 3 bobkových listů, šesti kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, tří stroužků česneku a jedné malé neoloupané cibule si připravíme vývar. Červenou řepu oloupeme, překrojíme na polovinu a dáme vařit do vody. Když je řepa měkká, necháme ji vychladnout a nakrájíme na kostičky. Dále si připravíme základ: na vepřovém sádle osmahneme pokrájenou cibuli, když zesklovatí, přidáme na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, směs chvíli restujeme a když začne vonět přidáme rajský protlak a prohřejeme. Hotový a zcezený vývar uvedeme opět do varu, vhodíme další 3 lístky bobkového listu, šest kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, přidáme směs cibule, kořenové zeleniny a protlaku a na kolečko pokrájenou pikantní uzeninu. Po chvíli přidáme najemno krouhané zelí, po další chvíli přidáme na kostičky pokrájenou červenou řepu. Dochutíme masoxem, octem, případně solí.
Při podávání na talíři zalijeme smetanou dle chuti.
Další recepty:
Tradiční boršč podáváme ozdobený zakysanou smetanou.
Halušky se zelím, uzeným a slaninou dochutíme vegetou.
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Jihočeská bramboračka ochucená octem.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Mléková polévka ochucená pažitkou.
Zelňačka s mrkví chutná nejlépe druhý den.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky s česnekem.
Zeleninový boršč podáváme se zakysanou smetanou.
Smetanová koprová omáčka s rozkvedlaným žloutkem.
Polévka z červené řepy podáváme se šťouchanými brambory.
Ukrajinský boršč
Ochutnejte recept dobrý boršč.