Recepty > polévky > bílá žampiónová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
čerstvé žampióny, brambory, jarní cibulky, máslo, hladká mouka, zeleninový vývar, smetana, polévkové koření, kmín, bílý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Žampióny důkladně očistíme, omyjeme a nakrájíme na slabší plátky. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Očištěnou jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Bílou a zelenou část zvlášť. V hrnci rozehřejeme máslo a lehce na něm osmahneme bílou část cibulky. Přidáme připravené žampióny a všechno důkladně orestujeme. Nakonec přisypeme hladkou mouku, kterou opražíme dorůžova. Zalijeme vývarem a přidáme nakrájené brambory s kmínem. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Polévku dochutíme solí, pepřem a polévkovým kořením. Nakonec zjemníme smetanou, kterou už v polévce jen prohřejeme. Polévku podáváme teplou, zdobenou zelenou částí jarních cibulek.
Další recepty:
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Bílá bramboračka do které přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem.
Houbová omáčka k masu chutná s houskovým knedlíkem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Kuřecí vývar s noky z krupičky.
Celestýnské nudle do polévky do kterých můžeme vmíchat trochu petrželové natě.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Zeleninová polévka s kukuřicí a rajčaty kterou na závěr posypeme koriandrem.
Pohanková polévka se zeleninou a vejcem.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme smetanu.
Originální italský recept na Minestrone kterou posypeme sýrem.
Smetanová žampionová polévka
Bílá žampiónová polévka má své chuťové kouzlo.