Recepty

Recepty > polévky > bílá žampiónová polévka

Bílá žampiónová polévka

Suroviny potřebné pro přípravu:

čerstvé žampióny, brambory, jarní cibulky, máslo, hladká mouka, zeleninový vývar, smetana, polévkové koření, kmín, bílý pepř, sůl

Recept na přípravu:

Žampióny důkladně očistíme, omyjeme a nakrájíme na slabší plátky. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Očištěnou jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Bílou a zelenou část zvlášť. V hrnci rozehřejeme máslo a lehce na něm osmahneme bílou část cibulky. Přidáme připravené žampióny a všechno důkladně orestujeme. Nakonec přisypeme hladkou mouku, kterou opražíme dorůžova. Zalijeme vývarem a přidáme nakrájené brambory s kmínem. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Polévku dochutíme solí, pepřem a polévkovým kořením. Nakonec zjemníme smetanou, kterou už v polévce jen prohřejeme. Polévku podáváme teplou, zdobenou zelenou částí jarních cibulek.

Další recepty:
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Bílá bramboračka do které přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem.
Houbová omáčka k masu chutná s houskovým knedlíkem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Kuřecí vývar s noky z krupičky.
Celestýnské nudle do polévky do kterých můžeme vmíchat trochu petrželové natě.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Zeleninová polévka s kukuřicí a rajčaty kterou na závěr posypeme koriandrem.
Pohanková polévka se zeleninou a vejcem.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme smetanu.
Originální italský recept na Minestrone kterou posypeme sýrem.
Smetanová žampionová polévka

Recepty
Motto

Bílá žampiónová polévka má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.