Recepty > kuře > balkánské závitky
Potřebné suroviny:
6 plátků kuřecího masa, 3 listy čínského zelí, olej, sůl, polohrubá mouka
Náplň: 100g balkánského sýra, 50g tvrdého sýra, 100 kladenské nebo debrecínky, 1 vaječný bílek
Těstíčko: 2-3 vejce, 200-250g hladké mouky, 250ml mléka, sůl, mletý pepř
Postup přípravy:
Maso naklepeme, trochu osolíme, potřeme olejem, nakládáme na sebe a necháme odležet v lednici.
Mezitím si připravíme náplň: sýry nastrouháme, kladenskou nakrájíme nadrobno a vše promícháme a spojíme bílkem.
Těstíčko: vyšleháme vejce s mlékem, opepříme, osolíme a přidáváme mouku, až budeme mít hustší těstíčko.
Na každý plátek masa položíme půlku listu salátu, lžíci náplně, přehneme, spíchneme párátkem, obalíme v polohrubé mouce, namočíme v těstíčku a smažíme zvolna z obou stran dozlatova ve vyšší vrstvě oleje.
Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší nebo hranolkami a zeleninovým salátem.
Další jídla:
Marinovaná kuřecí křídla za mírného podlévání upečeme.
Grilovaná kuřecí křídla podáváme s chlebem.
Hovězí guláš na červeném víně zahustíme moukou nebo chlebovou střídkou.
Plněné kuřecí řízky podáváme s vařenými brambory.
Cuketa na kari připravená na pánvi wok.
Zeleninové rizoto s kuřecím masem nabíráme naběračkou.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Zapečené kotlety s brambory a šlehačkou podáváme se zeleninovým salátem.
Kuře se sýrovou omáčkou přelijeme.
Hovězí guláš podáváme s knedlíky nebo chlebem.
Kuře pečené na zelí a slanině dopečeme tak, aby mělo křupavou kůrčičku.
Svíčková omáčka na smetaně podávaná s kynutým knedlíkem.
Baskické fazole s nakrájeným česnekem.
Zelné závitky
Recept na přípravu jídla balkánské závitky přináší na talíř inspiraci.