Recepty > polévky > zelňačka z hlávkového zelí
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
čtvrtina středně velké hlávky bílého zelí, kmín, sůl, vývar z uzerného masa nebo voda, 2 brambory, 1 konzerva rajčatového protlaku, nové koření, bobkový list, ocet, 1 lžíce másla, hladká mouka, ocet, trocha cukru
Recept na přípravu:
Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, osolíme, posypeme kmínem, podlijeme 3 lžícemi vody a dusíme téměř do měkka. Potom přilijem asi 1,5 litru vývaru z uzeného masa (pokud nemáme, můžeme použít vodu), promícháme a vaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s bobkovým listem a novým kořením přidáme do polévky. Necháme vařit a zatím si z másla a mouky připravíme zlatou jíšku a rozmícháme ji v hrnečku s vodou. Jíšku vlijeme do polévky, přidáme rajčatový protlak, promícháme a necháme vařit ještě asi 10 minut. Teprve po odstavení polévky ze zdroje tepla polévku dochutíme solí, cukrem a octem.
Můžeme přidat nakrájené kostičky uzeného masa.
Další recepty:
Zelňačka s uzeným masem na drobné kostičky.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky do kterého vmícháme nasekanou petrželku.
Bramboračka s houbami a kmínem.
Zelňačka s klobásou ke které můžeme přidat cukr.
Pórková polévka s taveným sýrem nakrájeným na kousky.
Hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.
Polévka cibulačka se sýrem a utřeným česnekem.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Smažená cibule ke kaším.
Boršč s cuketou necháme povařit.
Cibulačka z hovězího vývaru s chlebem.
Pikantní zelňačka
Ochutnejte recept zelňačka z hlávkového zelí.