Recepty > zeleninové > zelná zemlbába
Potřebné suroviny:
1 veka, 600 g hlávkového zelí, 3 jitrnice, 2 cibule, 100 g plátkového sýra, kečup, sůl, drcený kmín, olej, 2 vejce, 100 ml mléka
Postup přípravy:
Plátky veky nasypeme do mísy a pokropíme vodou.
Na troše oleje zpěníme jednu pokrájenou cibuli, přidáme nakrouhané zelí a za stálého míchání osmažíme do poloměkka. Nakonec vmícháme trochu soli a kmínu.
Druhou cibuli rovněž necháme zpěnit na troše oleje, přidáme jitrnice, ze kterých jsme sloupli střeva a za stálého míchání rozehřejeme na kašovitou hmotu.
Zapékací misku nebo pekáč vymažeme a vysypeme moukou. Na dno naskládáme navlhčené plátky veky. Pokryjeme je vrstvou jitrnicového prejtu a zakryjeme dalšími plátky veky. Na ně urovnáme vrstvu zelí, znovu plátky veky. Na ně rozložíme sýr a pokapeme ho kečupem. Zakryjeme poslední vrstvou veky, přitlačíme a lehce pokropíme olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do zezlátnutí povrchu (asi 20 minut). Poté zalijeme vejci rozšlehanými se solí a mlékem, vrátíme do trouby a necháme zapéct do sražení vajec.
Další jídla:
Těstovinová musaka se strouhaným sýrem.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud jsou teplé.
Cuketa na kari s rýží.
Zapečený květák se šunkou zapečeme 15-20 minut.
Kuře na zelí upečeme.
Bramborové šišky se strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem.
Cuketové zelí dusíme.
Žampionová polévka s brambory a nivou.
Rýžový nákyp s jablky vložíme do trouby a upečeme.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Italské špagety posypeme nastrouhaným sýrem.
Brokolice zapečená se sýrem kterou pečeme do zezlátnutí povrchu.
Zapečený květák
Zelná zemlbába pohladí chuťové pohárky.