Recepty > polévky > zeleninová polévka se lžicí smetany
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 kostka masoxu, 1,5 l vody, 50g mrkve, 50g celeru, 50g kořenové petržele, 30g másla, 30g hladké mouky, 50g pórku, 100g brokolice, 100g květáku, 3 stroužky česneku, 1 lžíce sladké smetany
Recept na přípravu:
Masox dejte rozpustit do litru vroucí vody. Kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kousky a přidejte k vývaru. Kořenovou zeleninu vařte podle velikosti kousků 10 až 15 minut. Mezitím z másla a mouky upražte světlou jíšku, kterou rozmíchejte s 5 dcl studené vody a uveďte na 15 minut do varu. Často míchejte a pak ji přilijte do základní polévky. Ke kořenové zelenině přidejte nakrájený květák, brokolici a oloupaný, na nudličky nakrájený česnek. Pórek rovněž omyjte, nakrájejte na tenké proužky, vložte do polévky a vařte už jen asi 4 minuty. Nakonec polévku zjemněte lžící smetany.
Další recepty:
Zeleninová pánev na řecký způsob voní středomořským světem.
Toskánská cibulačka podle italského receptu.
Španělská česnečka z osmahnutého česneku.
Valašská kyselica s brambory.
Cibulačka z červené cibule kterou podáváme se zapečenými sýrovými toustíky.
Smetanová polévka s houbami a zelenou pažitkou.
Cibulačka se sýrem strouhaným.
Houbová česnečka s nadrobno nasekanou pažitkou.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí hub.
Zeleninová polévka s houbami jíž dochutíme smetanou.
Kyselica s klobásou kterou nakrájíme na kolečka.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky které zavaříme.
Rajčatová polévka se sýrem který podávejte zvlášť.
Zeleninová polévka s játrovými knedlíčky
Zeleninová polévka se lžicí smetany má své chuťové kouzlo.