Recepty > zeleninové > zapečený květák se smetanou
Potřebné suroviny:
1 větší květák, 3 vejce, lžíce bazalky, 2 šálky kyselé smetany, 6 lžic balkánského sýra, šálek rostlinného másla
Postup přípravy:
Květák rozebereme na větší růžice a namočíme na hodinu do slané vody. Pak je opereme a napolo uvaříme ve slané vodě. Vychladlý květák rozebereme na malé růžičky a košťál rozkrájíme na kostičky. Zapékací misku silně vymažeme máslem, poskládáme do ní květákové růžičky a zalijeme směsí, kterou připravíme tak, že vejce rozšleháme v husté smetaně, přidáme jemně sekanou čerstvou bazalku, 2 lžíce strouhaného balkánského sýra a podle chuti dosolíme. Povrch posypeme zbylým sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Zapékáme ve středně vyhřáté troubě 30 minut. Podáváme s vařenými brambory.
Další jídla:
Baskické fazole se sosem.
Cuketa po řecku s cibulí a sýrem.
Jahodové čatní s mangem zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru.
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Zapečený květák se šunkou a sýrem dáme do mísy.
Zelné placky pečeme dozlatova.
Hlávkový salát se lžicí citronové šťávy a lžicí olivového oleje.
Polévka z dýně hokaido zjemněná smetanou.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud jsou teplé.
Květákové placky upečeme na pečícím papíře.
Placky z dýně Hokaido s čerstvým zeleninovým salátem.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Treska s rajčaty kterou přelijeme vypečenou šťávou.
Zapečený květák
Zapečený květák se smetanou rozezní chuťové pohárky.