Recepty > polévky > vegetariánský boršč z červené řepy
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g červené řepy, 50 g slaniny, sůl, 2-3 lžíce octa, 2 lžíce cukru, mrkev, petržel, 400 g brambor, 300 g bílého hlávkového zelí, olej, 1500 ml zeleninového vývaru (bujon), bobkový list, několik kuliček pepře, kopr, 3 stroužky česneku, 200 g zakysané smetany
Recept na přípravu:
Červenou řepu nakrájíme na nudličky, slaninu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozškvaříme slaninu, přidáme řepu, osolíme, ochutíme lžící octa a cukru a dusíme asi 30 minut. Podle potřeby přilijeme vodu. Mrkev a petržel oloupeme a rozkrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme je na kostky. Hlávkové zelí nastrouháme na nudličky. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, mrkev a petržel. Zalijeme zeleninovým vývarem, vložíme brambory, zelí, bobkový list a pepř a vaříme 10-15 minut. Poté přidáme společně dušenou červenou řepu a ještě dalších 10-15 minut vaříme. Vegetariánský boršč osolíme, opepříme, okyselíme octem a přisladíme. Česnek oloupeme, prolisujeme a spolu s najemno nasekaným koprem ho vmícháme do boršče, který dochutíme lžicí zakysané smetany.
Další recepty:
Drůbeží paštika s brusinkami přelitá želatinou.
Bramboračka se sušenými houbami a vymačkaným stroužkem česneku.
Jihočeská bramboračka kterou dochutíme octem.
Zabijačková polévka s nadrobno nasekanou petrželkou.
Rychlá gulášová zelňačka kterou podáváme ještě teplou.
Gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Rajská polévka s rýží předem uvařenou.
Tradiční boršč podáváme ozdobený zakysanou smetanou.
Zelňačka s klobásou a smetanou rozmíchanou s moukou.
Paštika z pečeného kuřete v alobalu.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Kulajda s houbami a koprem který přidáme najemno nasekaný.
Polévka z červené čočky a rajčat vařená do změknutí čočky.
Vegetariánský boršč
Vegetariánský boršč z červené řepy přináší na české talíře svoji chuť.