Recepty

Recepty > omáčky > vánoční černá omáčka

Vánoční černá omáčka

Suroviny potřebné pro přípravu:

Množství na 4 porce: 200 g sušených švestek, cukr, vanilkový cukr, rozinky, lískové a vlašské ořechy, oloupané mandle, sušené fíky, citron, strouhaný perník, celá skořice, hřebíček, badyán, 1-1,5 l vody

Jak připravit tento recept:

Sušené švestky omyjme a dáme vařit na 10 minut do vody se dvěma plátky citronu i s kůrou, kouskem celé skořice, asi pěti hřebíčky a kouskem badyánu. Poté scedíme, švestky vypeckujeme a pokrájíme a vrátíme do švestkového vývaru. Přidáme po dvou lžicích pokrájených ořechů a mandlí, lžíci rozinek a pokrájených fíků a jeden vanilkový cukr. Přidáme pro zahuštění asi 2 lžíce strouhaného perníku a na mírném ohni vaříme ještě 20 minut. Ochutnáme a dosladíme.

Jíme na štědrý den teplou, vlažnou i studenou samotnou omáčku, nebo k vánočnímu pečivu zejména vánočce. Méně sladká omáčka může být podávána k uzeným masům.

Další recepty:
Chilli con carne krátce prohřejeme.
Tatarka z majolky dochucená solí a pepřem.
Boloňské špagety na které přidáme tymián a bazalku.
Tatarka z jogurtu kterou dobře promícháme.
Hamburská omáčka chutná s houskovým knedlíkem.
Svíčková z králíka pečená v troubě pečená.
Svíčková z králíka se zeleninou.
Tatarka z kysané smetany, okurky a hořčice.
Tatarka z cukety vše rozmixujeme dohladka.
Černá omáčka je tradiční staročeský vánoční recept.
Kuřecí srdíčka na smetaně která krátce prohřejeme.
Černá omáčka s uzeným masem a bramborovým knedlíkem.
Kuřecí kapsa se žampiony vaříme 5 minut.
Fazolačka s uzeným masem

Recepty
Motto

Dozvíte se zde, jak se připravuje vánoční černá omáčka a recept na přípravu.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.