Recepty > polévky > vaječný svítek
Suroviny potřebné pro přípravu:
25 g másla, 2 vejce, 60 g hladké mouky, trocha oleje, trocha hrubé mouky, trocha soli
Recept na přípravu:
Změklé máslo utřeme se solí, postupně přidáme vaječné žloutky, poté tuhý sníh z bílků a nakonec prosetou mouku. Těsto rozetřeme na pánvičku vymaštěnou olejem a vysypanou moukou a horké troubě upečeme do růžova. Trochu vychladlý svitek vyklopíme na prkénko, pokrájíme na kostičky nebo jiné tvary a při podání vložíme do polévky. Svitek můžeme ochutit drobně pokrájenou šunkou, vařenou zeleninou, dušenými játry, sýrem...
Další recepty:
Polévka z červené řepy kterou zahustíme a krátce povaříme.
Svítek do polévky rozkrájíme na nudle.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Piškotový svítek přidáváme do polévky.
Houbovka se smetanou a pečivem.
Zeleninová polévka s houbami můžeme dochutit smetanou.
Svítek s povidlovou omáčkou ke kterému vmícháme rozinky a šlehačku.
Cuketový kotlík podáváme s chlebem.
Cuketová polévka se sýrem na kterou nasypeme zelenou petrželkou.
Soljanka po gruzínsku s rajčatovým protlakem a okurkami.
Plněné papriky se sýrem podáváme se zeleninovým salátem.
Španělská česnečka do které vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou zjemníme lžíčkou másla.
Svítek do hovězí polévky
Vaječný svítek přináší na české talíře svoji chuť.