Recepty > polévky > václavková dršťkovka
Suroviny potřebné pro přípravu:
600 g václavek, velká cibule, 3 velké lžíce hladké mouky, 100 g sádla nebo oleje, 1,5 litru masového vývaru, 5 stroužků česneku, sůl, sladká paprika, pálivá paprika, majoránka, libeček, drcený kmín, pepř, polévkové koření, zelená petrželka
Recept na přípravu:
Na rozpuštěné sádlo nebo olej dáme jemně nakrájenou cibuli a osmažíme ji do zlatova, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání chvíli smažíme. Připravíme si k ruce vývar a do cibulové jíšky vsypeme papriku (já dávám v téhle fázi pouze sladkou, ale zato celý pytlík), lehce zamícháme do jíšky a rychle zalijeme vývarem. Potom přidáme václavky nakrájené na nudle, ostatní koření včetně rozetřeného česneku - množství musí každý podle sebe a své rodiny, kromě polévkového. Mírným varem za častého míchání dospějeme k polévce, která se tváří jako dršťková, avšak není. Abychom si ušetřili dlouhé míchání, můžeme si václavky předvařit vedle (václavky jsou houby, které je důležité důkladně povařit) a přidat je do vývaru již uvařené. Dochutíme polévkovým kořením, přidáme nasekanou petrželku a podáváme.
Další recepty:
Bramboračka na másle s hrstí hub.
Studená rajská polévka ozdobená lístky bazalky.
Dršťkovka z hlívy ústřičné.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor.
Zapečená bramborová kaše s dušenou zeleninou.
Bramborová česnečka s kořením.
Rajská omáčka s hovězím masem z protlaku.
Bylinková majonéza ze šalotky, žloutků a oleje.
Francouzská bramboračka s pažitkou.
Domácí gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Špenátová polévka se žampiony zalitá vychlazeným vývarem.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky dochucená vegetou.
Vichyssoise krém podáváme studený.
Dršťkovka z ovesných vloček
Václavková dršťkovka má své chuťové kouzlo.