Recepty > polévky > studená pórková polévka s brambory
Suroviny potřebné pro přípravu:
600 g pórku (bílé části), 500 g nových brambor, řapík celeru, 60 cl vody, 2 kostky drůbežího bujónu, 50 g másla, 60 cl mléka, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, snítka pažitky, snítek kerblíku, 25 cl smetany
Recept na přípravu:
Oloupejte bílé části pórku. Nakrájejte je podélně na 4 části, umyjte a nakrájejte nadrobno. Oloupejte brambory. Umyjte je a nakrájejte na malé kousky. Oloupejte řapíkatý celer, umyjte a nakrájejte na tenké proužky.Přiveďte k varu 60 cl vody a sejměte z ohně. Přidejte 2 kostky bujónu a míchejte dokud se nerozpustí.V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek, celer a brambory. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 10 minut.Přidejte k zelenině připravený bujón a mléko. Osolte, opepřete a posypte muškátovým oříškem. Dobře vše promíchejte. Vařte polévku bez poklice po dobu 25 minut a pravidelně míchejte. Nechte polévku vychladnout a poté umístěte na 1h do lednice.Těsně před servírováním, opláchněte bylinky. Nakrájejte pažitku a kerblík. Přidejte smetanu do studené polévky, zamíchejte a posypte bylinkami. Podávejte studené.
Další recepty:
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor.
Domácí gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Cuketová omáčka na špagety.
Bylinková majonéza ze šalotky, žloutků a oleje.
Francouzská bramboračka s pažitkou.
Vichyssoise krém podáváme studený.
Polévka ze zvěřiny na kterou použijeme odřezky a kosti.
Bramboračka na másle s hrstí hub.
Selská bramboračka s uzeným masem a zelenou petrželku.
Rybí polévka s houbami podáváme ji s opečeným pečivem.
Rajčatová polévka s bazalkou a šlehačkou.
Španělská česnečka ke které přidáme osmažené kostičky bagety.
Asijské křupavé kuře podáváme s bramborovou kaší a zeleninou.
Pórková polévka s vajíčkem
Studená pórková polévka s brambory má své chuťové kouzlo.