Recepty > polévky > selská bramborová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g brambor, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 list kapusty, 1 pórek, 2 stroužky česneku, hrst sušených hub nebo několik čerstvých, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 masox, 1/2 lžičky kmínu, pepř, sůl, 1/2 lžičky majoránky, petrželová a celerová nať
Recept na přípravu:
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno, vhodíme na rozehřáté sádlo a osmahneme. Přidáme zeleninu a rovněž ji trochu osmahneme. Vsypeme mouku, promícháme, zalijeme vodou, přidáme houby, na kostky nakrájené brambory, kmín, masox a vaříme za občasného promíchání 30 minut. Pokud jsou brambory i zelenina měkké, polévku dochutíme majoránkou, česnekem, solí a pepřem a doplníme zelenými natěmi. Do polévky můžeme dát vařit vepřové koleno nebo kousek uzeného žebra, stačí i jen na kostičky nakrájený a na sádle opečený salám. V Podkrkonoší bramboračku doplňují smetanou a octem, jinde ji dochucují paprikou nebo doplňují vaječnými nočky.
Další recepty:
Cuketový kotlík podáváme s chlebem.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou zjemníme lžíčkou másla.
Houbová svíčková z hub.
Zeleninová polévka s houbami můžeme dochutit smetanou.
Polévka z červené řepy kterou zahustíme a krátce povaříme.
Plněné papriky se sýrem podáváme se zeleninovým salátem.
Česnekový oukrop nalijeme na chléb.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Jemná cibulačka do které přidáme mléko s rozšlehaným vejcem.
Houbovka se smetanou a pečivem.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor.
Španělská česnečka do které vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Cuketová polévka se sýrem na kterou nasypeme zelenou petrželkou.
Jemná bramborová polévka
Selská bramborová polévka přináší na české talíře svoji chuť.