Recepty > polévky > rajská polévka s rýží ze sáčku
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 polévkové lžíce hladké mouky, rajčatový protlak nezahuštěný (500 g), 1 lžičky soli, 3-4 polévkové lžíce cukru, 5 lžic smetany ke šlehání, 1 sáček vařené rýže
Koření: 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1 lžičky tymiánu
Recept na přípravu:
Cibulku oloupej a nakrájej na malé kousky. Máslo rozehřej na mírném ohni nesmí zhnědnout (když se ti to stane, vylij ho a začni znovu). Přidej kousky cibulky a pomalu je opékej, až se rozvoní a začnou vypadat jako sklíčka. Máslo odstav z ohně a rozmíchej v něm hladkou mouku. Vznikne ti světlá jíška. Přilij do ní sklenici studené vody (asi 1 dcl) a rozmíchej dohladka. Jíšku musíš vždy ředit studenou tekutinou, aby se mouka dobře rozmíchala. Přidej koření a sůl. Některý rajčatový protlak je již slaný, proto se solí opatrně. Radši protlak nejdříve ochutnej. V jíšce rozmíchej protlak a dej vařit na mírný oheň. Polévku vař asi 10 minut a často ji míchej. Poté polévku přeceď do jiné nádoby. Zbytky v cedníku pořádně vymačkej vařečkou. Polévku ochutnej, jestli nepotřebuje přisolit a pak do ní přidej hodně cukru: 3-4 polévkové lžíce. Aby byla polévka jemňoučká, zamíchej do ní šlehačku. A aby byla syťoučká, přidej vařenou rýži.
Další recepty:
Pikantní zelňačka a brambory.
Hovězí maso na celeru podáváme s bramborovým knedlíkem.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená v troubě.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky které zahustíme strouhankou.
Mexická rajčatová polévka podáváme s čerstvým koriandrem.
Krkonošské kyselo podáváme s brambory.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Pikantní kuřecí stehýnka podáváme s chlebem.
Bramboračka s houbami ochucená drceným kmínem.
Rajská polévka s rýží kterou posypeme nasekanou petrželkou.
Houbové kyselo přikyselíme octem.
Babiččina bramboračka z babiččina receptáře.
Rajská omáčka s hovězím masem
Rajská polévka s rýží ze sáčku má své chuťové kouzlo.