Recepty > polévky > ragú polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
150 g telecí plece, malý kousek mrkve, celeru a petržele, kousek květáku, 2 lžíce hladké mouky, 30 g másla, 1 dl mléka, 1 vaječný žloutek, 1,2 litry vody, muškátový květ, pepř, masox, pažitka, polovina dávky houskových knedlíčků
Recept na přípravu:
Opláchnuté maso zalijeme trochou vody, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Dvacet minut před koncem varu přidáme mrkev, celer a petržel a po 10 minutách květák. Z másla a mouky, připravíme světlou jíšku, zředíme ji zbylou vodou, rozšleháme a povaříme nejméně 20 minut. Měkké maso a zeleninu vyjmeme, vývar procedíme, přidáme světlou jíšku, maso a mrkev pokrájené na kostičky, květák rozebraný na růžičky, koření, masox, mléko a krátce povaříme. Žloutek rozšleháme v lžíci mléka a vmícháme do polévky sundané z ohně. Přidáme pokrájenou pažitku, houskové knedlíčky a podáváme.Rozehřejeme část oleje a usmažíme na něm drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky, osmažíme, zaprášíme mletou paprikou, osolíme, zalijeme vodou a vaříme. Ke konci varu přidáme kořenovou na kostičky nakrájenou zeleninu, nakrájené brambory, papriky a rajčata, rajčatový protlak, žlutou jíšku ze zbytku oleje a z mouky, koření. Rozmícháme a vaříme, až maso, brambory a zelenina změknou. Polévku nepatrně okyselíme a podáváme.
Další recepty:
Bramborový guláš se salámem vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Rychlá gulášová zelňačka zalitá smetanou.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky ze strouhanky.
Tradiční boršč je ozdobený zakysanou smetanou.
Gulášovka s párkem a bramborem.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Kotlíková gulášová polévka ze všeho, co dama najdeme.
Ukrajinský boršč bez masa podáváme se zakysanou smetanou.
Francouzská bramboračka s nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Pórková polévka s vajíčkem ozdobená nadrobno nasekanou petrželkou.
Srbská čorba se zeleninou.
Hovězí vývar s houbami ozdobíme drobně posekanou petrželkou.
Kuřecí ragú s brokolicí
Ragú polévka přináší na talíře svoji chuť.