Suroviny potřebné pro přípravu:
30 g másla, 20 g cibule, sůl, pepř, 100 g telecího masa, 1 menší telecí brzlík, 1 vepřový jazyk, 1/4 kuřete, 2 hřiby, 100 g chřestu, 1/2 malého květáku, 50 g hrášku, jíška, 3 lžíce sladké smetany, 1 žloutek, zelená petrželka
Recept na přípravu:
V hrnci si usmažíme na rozehřátém másle do růžova nadrobno nakrájenou cibulku, do ní vložíme telecí maso, osolíme je a malou chvíli podusíme. Poté přidáme kuře a brzlík a vše udusíme do měkka (při dušení maso podlijeme vodou). V osolené vodě na polévku uvaříme rozebraný na růžičky květák, hrášek, nakrájený chřest a na másle udušené na tenko nakrájené hříbky. Dále přidáme i s polévkou vařený, oloupaný a na kostičky nakrájený vepřový nebo telecí jazyk, udušené telecí maso, brzlík, kostí zbavené kuře a šťávu z dušení, zahustíme jíškou a ještě dobře povaříme. Před podáváním přidáme do ní ve smetaně umíchaný žloutek, pepř a nadrobno nasekanou zelenou petrželku.
Další recepty:
Smetanová celerová polévka s kostičkami osmažené housky.
Houbovka se smetanou kterou podáváme s pečivem.
Zelňačka z kysaného zelí se smetanou.
Zelňačka z uzených kostí s mlékem.
Polévka z hovězí oháňky ozdobená petrželkou.
Hovězí vývar z morkových kostí nalijeme do talířů a podáváme.
Česnekový oukrop s chlebem.
Fazolačka s klobásou a kořenovou zeleninou.
Vepřový jazyk s křenovou omáčkou kterou jej přelijeme.
Telecí vývar s knedlíčky a zeleninou.
Francouzská bramboračka s nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Kroupová polévka s uzeným masem a bramborem.
Francouzská pórková polévka
Ragout přináší na talíře svoji chuť.