Recepty > kuře > pomerančové kuře
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Potřebné suroviny:
1 kuře, 3 pomeranče, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce pomerančového džemu, 2 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 2 lžičky soli
Postup přípravy:
Z pomerančového džemu, medu, utřeného nebo prolisovaného česneku, cukru, soli a šťávy z poloviny pomeranče připravíme marinádu. Takto připravenou marinádu rozdělíme na poloviny, do jedné poloviny nakrájíme na kostičky jeden a půl oloupaného pomeranče a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Částí druhého dílu marinády potřeme vnitřek kuřete, který poté naplníme polovinou směsi pomerančů a cibule. Kuře vložíme do pekáče, obložíme druhou polovinou nakrájených pomerančů s cibulí, zalijeme zbytkem pomerančové marinády a zakryté vložíme do trouby předehřáté na teplotu 250 °C, ve které jej pečeme. Po 30 minutách pečení kuře obrátíme a pečeme opět zakryté dalších 30 minut. Poté kuře odkryjeme, snížíme teplotu na 200°C a za občasného polévání výpekem kuře pečeme dalších padesát minut. Kvůli medu je nutné péci kuře spíše odspodu, jinak by mohlo dojít k ošklivě vypadajícímu ztmavnutí kůže.
Podáváme s knedlíky nebo rýží.
Další jídla:
Kuře pečené na zelí podáváme s bramborovými knedlíky.
Pečená kachna s jablky a zelím na červeném víně.
Kuřecí maso se žampiony a šunkou.
Kuře na bílém víně s rajčaty podáváme s rýží.
Medová marináda na maso.
Vepřové kotlety na paprice ze všech stran osmahneme a povaříme.
Kuře na paprice patří mezi oblíbené úpravy.
Rybízové řezy necháme vychladit.
Smetanová koprová omáčka se žloutkem.
Kuřecí srdíčka na smetaně která osmahneme a deset minut povaříme.
Vepřové medailonky na pomerančích posypeme před pečením hnědým cukrem.
Kuře na paprice s omáčkou ze smetany
Recept, podle kterého připravíme pokrm pomerančové kuře.