Recepty > kuře > pečené kuře se zeleninou
Potřebné suroviny:
1 kuře, 1 pytlík mražené zeleniny (350 g), 1 velká cibule, 2 rajčata, několik stroužků česneku, grilovací koření, sladká paprika, sůl, hladká mouka, třetina až polovina kostky másla, brambory na přílohu
Postup přípravy:
Kuře rozdělíme na čtvrtiny, odkrájíme přebytečnou kůži na krajích (na mase ponecháme, krk, křídla..., ze kterých si připravíme vývar, kterým budeme podlévat kuře při pečení.
Když máme čtvrtiny připravené, prstem oddělíme kůži od masa, ale neodstraňujeme, jen vytvoříme jakousi kapsu, do které pak rovnoměrně rozložíme po celé ploše masa na plátky nakrájené stroužky česneku. Na jednu čtvrtinu jeden stroužek. Poté dáme na několik hodin odležet do chladna. Poté čtvrtiny obalíme ve směsi hladké mouky a koření. Rozehřejeme máslo a zprudka pár minutek opečeme stranu s kůží, pak maso obrátíme a dáme péct do trouby při teplotě 200 °C přibližně 1 hodinu. Během pečení poléváme vývarem, do kterého můžeme zamíchat zbytek mouky s kořením. Po asi 10 minutách pečení přidáme do pekáče nakrájenou cibuli, tím dostaneme základ pro omáčku, za dalších pár minut přidáme nakrájená rajčata a poté mraženou zeleninu. Brambory si můžeme uvařit buď zvlášť, nebo nakrájet na velké kusy a rozložit přímo vedle masa do šťávy se zeleninou. Na upečení potřebují přibližně 30 minut (podle velikosti).
Další jídla:
Pečená krůtí stehna pečeme cca 2 hodiny.
Krůtí plátky na smetaně podáváme s rýží.
Kuřecí játra na slanině restujeme.
Marinované kuřecí řízky, na každý položíme plátkový sýr.
Maďarský kuřecí perkelt podáváme s noky.
Kuřecí řízky se šunkou a sýrem osmažíme dozlatova.
Kuře pečené v alobalu asi hodinu.
Recept na bramboráky se zelím smažené dozlatova.
Drůbeží sekaná připravená z polotovaru.
Pečený bažant na slanině podáváme s knedlíky a červeným zelím.
Pečené kuře po staročesku dochutíme solí a citronovou šťávou.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Krůtí tokáň podáváme s těstovinami.
Pečené kuře se zelím a brambory
Recept na přípravu jídla pečené kuře se zeleninou přináší na talíř svoji chuť.