Recepty > polévky > odpalované noky
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 dl mléka, 10 g másla, 60 g hrubé mouky, 1 malé vejce, sůl, špetka muškátového květu
Recept na přípravu:
Do vařícího osoleného mléka přidáme máslo, za stálého míchání vsypeme krupici a za stálého míchání vaříme odpalujeme, až se těsto nalepí na vařečku a na stěny nádoby. Do trochu prochladlého těsta vmícháme vejce a muškátový květ, navlhčenou lžičkou vykrajujeme noky, zavaříme je do vařící vody osolené a vaříme asi 3 minuty. Vařené noky vyjmeme, propláchneme studenou vodou a okapané vložíme do vývaru. Noky můžeme zavařit přímo do polévky. Noky můžeme také usmažit v oleji a po okapání vložit do polévky na talířích.
Další recepty:
Česnekový oukrop s chlebem.
Drožďové knedlíčky do polévky s cibulí.
Játrové knedlíčky do polévky zaváříme.
Kuřecí srdíčka na smetaně podáváme s rýží.
Pravý ruský boršč dochutíme octem a solí.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi vaříme, až jsou maso i zelenina měkké.
Francouzská bramboračka s nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Zelňačka z uzených kostí s mlékem.
Strouhání do polévky z těsta.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Hovězí vývar s houbami ozdobíme drobně posekanou petrželkou.
Kroupová polévka s uzeným masem a bramborem.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Máslové noky do polévky
Odpalované noky přináší na talíře svoji chuť.