Recepty > polévky > moravská zelňačka
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 lžíce sádla, 1 velká cibule, 1 lžička sladké a špetka pálivé papriky, sáček kysaného zelí, 1 vepřová konzerva nebo 2 nožičky lepší moravské klobásy, 1/2 kostky masoxu, 1/2 l smetany ko kávy nebo mléka (lze použít i kysanou smetanu), 4 lžíce sušené bramborové kaše (není nutná), sůl, česnek
Recept na přípravu:
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme, přidáme papriku a zelí i s nálevem. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Přidáme maso nebo klobásku na kolečka nakrájenou, masox a zalijeme smetanou s rozšlehanou sušenou kaší. Necháme zhoustnout a dochutíme solí a nastrouhaným česnekem. Podáváme s pečivem.
Další recepty:
Kapustnica s vařenými brambory.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Bramborová česnečka s česnekem.
Zelná polévka s uzeným masem doplněná brambory.
Zelňačka s klobásou dochucená cukrem.
Krémová bramboračka - vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Polévka z jelítek do které přidáme uvařené kroupy.
Marináda na kuřecí maso s kari kořením.
Fazolačka z červených fazolí posypaná zelenou petrželkou.
Zeleninová polévka s nudlemi kterou posypeme parmezánem.
Maďarský kuřecí perkelt vaříme na závěr asi 8 minut.
Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Toskánská Minestrone podáváme ji ozdobenou hoblinkami italského sýru parmezán.
Italská zeleninová polévka minestrone
Moravská zelňačka přináší na české talíře svoji chuť.