Recepty > polévky > maďarská gulášovka
Suroviny potřebné pro přípravu:
150 g předního hovězího masa, 1 párek, 300 g brambor, mletá paprika, 250 g rajčat, 1 cibule, 50 g slaniny, 20 g sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1,1 litru vývaru z kostí, kmín, majoránka, česnek, sůl
Recept na přípravu:
Slaninu nakrájenou na drobné kostičky rozškvaříme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, kterou usmažíme dozlatova, vmícháme na malé kostičky nakrájené maso a osmažíme je po všech stranách. Polévku sejmeme z plotny, vmícháme mletou papriku, utřený česnek a kmín. Doplníme trochou vývaru a dusíme. Když je maso téměř měkké, přilijeme zbytek vývaru, přivedeme k varu, vmícháme spařená, oloupaná a na kousky pokrájená rajčata, brambory nakrájené na kostičky, žlutou jíšku ze sádla a mouky, dobře rozmícháme a vaříme, až maso i brambory změknou. Nakonec vmícháme párek nakrájený na kolečka, rozemnutou majoránku a necháme vše přejít varem, popřípadně dochutíme masoxem nebo tekutým polévkovým kořením.
Další recepty:
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Česnekový oukrop s chlebem.
Francouzská bramboračka s nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Kotlíková gulášová polévka ze všeho, co dama najdeme.
Pórková polévka s vajíčkem ozdobená nadrobno nasekanou petrželkou.
Pravý ruský boršč dochutíme octem a solí.
Rychlá gulášová zelňačka zalitá smetanou.
Gulášovka s párkem a bramborem.
Hovězí vývar s houbami ozdobíme drobně posekanou petrželkou.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi vaříme, až jsou maso i zelenina měkké.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky ze strouhanky.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Tradiční boršč je ozdobený zakysanou smetanou.
Gulášovka s mletým masem
Maďarská gulášovka přináší na talíře svoji chuť.